Amasya Elması | Bölgeye özgü, aromatik ve tatlı elma çeşidi. |
Amasya Çöreği | Yöresel tatlı ve tuzlu çörek çeşitleri. |
Amasya Mantısı | Büyük boyutlu, sade yoğurtla servis edilen mantı. |
Tirit | Ekmek ve et suyundan hazırlanan geleneksel yemek. |
Elma Tatlısı | Taze Amasya elmasıyla yapılan hafif tatlı. |
Haşhaşlı Çörek | Haşhaş tohumu kullanılan yöresel çörek. |
Keşkek | Buğday ve etle yapılan, özellikle bayramlarda tüketilen yemek. |
Amasya Pidesi | Bölgeye özgü pide çeşidi. |
Amasya Kebabı | Yerel baharatlarla hazırlanan kebap türü. |
Yoğurtlu Kabak Çiçeği Dolması | Kabak çiçeği ile hazırlanan, yoğurtla servis edilen dolma. |
Amasya Usulü Börülce | Börülce fasulyesinden yapılan yöresel yemek. |
Tarhana Çorbası | Geleneksel, fermente edilmiş buğday ve yoğurt çorbası. |
Patatesli Börek | İçinde patates bulunan kıymalı veya sade börek. |
İçli Köfte | Bulgur ve kıyma harçlı, kızartılmış veya haşlanmış köfte. |
Amasya Usulü Patatesli Kızartma | Patates kızartması, yöresel tariflerle hazırlanır. |
Kavut | Kavrulmuş unla yapılan geleneksel yemek. |
Kabak Tatlısı | Kabaktan yapılan hafif ve tatlı yemek. |
Misket Köftesi | Küçük, yuvarlak köfte çeşitleri. |
Simit Tavası | Tava içinde hazırlanan simit benzeri hamur işi. |
Kara Lahana Sarması | Kara lahana yaprağı ile hazırlanan sarma. |
Amasya Usulü Fırın Tavuk | Baharatlı ve fırında pişirilen tavuk yemeği. |
Yoğurtlu Semizotu Salatası | Semizotu ve yoğurtla hazırlanan serinletici salata. |
Haşhaşlı Pide | Haşhaş tohumu ile hazırlanan pide çeşidi. |
Kabak Mücveri | Kabak rendesi ile yapılan kızartma. |
Amasya Usulü Çökelek | Yöresel çökelek peyniri çeşitleri. |
Manda Yoğurdu | Manda sütünden yapılan yoğun kıvamlı yoğurt. |
Güveçte Sebze Yemekleri | Güveçte pişirilen çeşitli sebze yemekleri. |
Amasya Usulü Çılbır | Yoğurt ve haşlanmış yumurtadan oluşan hafif yemek. |
Kızılcık Şerbeti | Kızılcık meyvesinden hazırlanan tatlı şerbet. |
Elmalı Kurabiye | Elma ve tarçınla hazırlanan tatlı kurabiye. |