| Afyon Sucuğu | Baharatlı, dana ve koyun etinden yapılan kuru et ürünü. |
| Afyon Kaymağı | Manda sütünden elde edilen, yoğun kıvamlı süt ürünü. |
| Keşkek | Buğday ve etin uzun süre dövülerek pişirilmesiyle hazırlanan geleneksel yemek. |
| Haşhaşlı Börek | Haşhaş ezmesiyle yapılan katmer tarzı börek. |
| Düğülü Pilav | Et suyu, nohut ve haşhaşla yapılan yöresel pilav türü. |
| Kabak Böreği | Kabak rendesiyle hazırlanan tatlımsı börek. |
| Çullama Köfte | Yumurtalı harçla kaplanmış kızartılmış köfte türü. |
| Bükme | Haşhaşlı, kıymalı veya patatesli içle yapılan sac böreği. |
| Katmer | Haşhaş veya tereyağıyla hazırlanan ince katlı hamur işi. |
| Erişte | El açması kesilmiş makarna, genellikle kışlık hazırlanır. |
| Yufka Ekmeği | Sacda pişirilen kuru, ince hamur ekmeği. |
| Patlıcan Böreği | Kızarmış patlıcan dilimleriyle yapılan fırın yemeği. |
| Tarhana Çorbası | Kurutulmuş yoğurt ve unla yapılan geleneksel çorba. |
| Arabaşı | Tavuk etli, acılı çorba ile birlikte tüketilen hamur parçaları. |
| Göce Köftesi | İnce kırılmış buğdaydan yapılan etsiz köfte türü. |
| Hamursuz | Mayasız, odun ateşinde pişirilen geleneksel ekmek. |
| Kaldırık Dolması | Kaldırık (hodan) otuyla hazırlanan zeytinyağlı dolma. |
| Soğan Yahni | Etli ve baharatlı soğan yemeği. |
| Fasulye Bastı | Kuru fasulyeyle yapılan, etli yahni benzeri yemek. |
| Mercimekli Bulgur Pilavı | Yeşil mercimek ve bulgurla yapılan sade pilav. |
| Çiğ Dolma | Pişirilmeden hazırlanan haşhaşlı kuru dolma türü. |
| Yumurtalı Kabak | Kabak ve yumurtayla yapılan sade tava yemeği. |
| Tirit | Et suyunda ıslatılmış yufka üzerinde kavurma ile servis edilir. |
| Oğmaç Çorbası | Un topakları ve et suyuyla yapılan yöresel çorba. |
| Döndürme | Haşhaş veya kıymalı içle yapılan rulo şeklinde börek. |
| Kuzu Tandır | Odun fırınında pişirilen kuzu eti. |
| Akıtma | Krep benzeri, sütlü hamurla hazırlanan tatlımsı hamur işi. |
| Fırın Tavuk | Baharatla harmanlanmış, taş fırında pişirilen tavuk yemeği. |
| Patlıcan Musakka | Patlıcan, kıyma ve domatesle yapılan fırın yemeği. |
| Tereyağlı Ekmek Tatlısı | Bayat ekmekle yapılan, şerbetli yöresel tatlı. |
| Nohutlu Patates Yahni | Nohut ve patatesle hazırlanan sulu yemek. |
| Sarımsaklı Yumurta | Haşhaş yağında kavrulmuş sarımsaklı yumurta. |
| Pelte Tatlısı | Unla yapılan, kıvamlı geleneksel tatlı. |
| Cızlak | Haşhaş yağında kızartılan hamur parçaları. |
| Un Helvası | Tereyağıyla kavrulmuş un ve şerbetle yapılan helva. |
| Cevizli Sucuk | Pekmezle hazırlanan, cevizli geleneksel atıştırmalık. |
| Kabak Tatlısı | Şekerle pişirilmiş kabak dilimleri, genellikle cevizle süslenir. |
| Haşgeşli Tatlı | Haşhaşla hazırlanan geleneksel şerbetli tatlı. |
| Ayran Aşı Çorbası | Yoğurtlu, buğdaylı serinletici yaz çorbası. |
| Kuymak | Un, tereyağı ve peynirle yapılan sıcak kahvaltılık. |
| Etli Ekmek | Fırında ince açılmış hamur üstünde kıymalı harçla pişirilen lezzet. |
| Sucuklu Yumurtalı Börek | Afyon sucuğu ile yapılan kahvaltılık börek çeşidi. |
| Haşhaşlı Lokum | Haşhaş ve şekerle hazırlanan yumuşak tatlı türü. |
| Kuru Dolma | Kurutulmuş biber ya da patlıcanla hazırlanan dolma. |
| Düğürcük Çorbası | İnce bulgur ve haşhaşla yapılan yöresel çorba. |
| Pirpirim Aşı | Semizotu ile yapılan sulu sebze yemeği. |
| Sütlü Yufka Tatlısı | Yufka, süt ve şekerle hazırlanan fırın tatlısı. |
| Haşhaşlı Kurabiye | Ezilmiş haşhaşla yapılan kıyır kıyır kurabiye. |
| Çörek Otlu Açma | Mayalı hamurdan yapılan, çörek otu serpilmiş yuvarlak çörek. |
| Patlıcanlı Bulgur Pilavı | Kızarmış patlıcan dilimleriyle lezzetlendirilen bulgur pilavı. |
| Kuru Mayalı Ekmek | Ev yapımı, taş fırında mayalı ekmek çeşidi. |
| Leblebili Kurabiye | Afyon leblebisiyle yapılan özel kurabiye türü. |